Året som gått (2016)

Här återskapar jag mina blogginlägg från 2017, som låg på min gamla blogg.


(Från 4 december 2016)

2016 har varit ett år som gått rätt mycket upp och ner vad gäller mitt fotograferande. Jag har inte haft någon utställning att planera och jobba med, och dessutom har det varit rätt mycket att göra vad gäller mitt ”civila” jobb och familjen, så fotot har fått stå tillbaka för annat under långa perioder.

Men några riktigt bra aktiviteter har det blivit. I januari satt jag i örngömslet uppe vid Gysinge i två dagar tillsammans med tre fotokompisar och fick se bl a havsörn, kungsörn, duvhök och korp på nära håll.

Det var mäktigt att få se dessa imponerande fåglar på så nära håll. Gömslet ligger ca 30 m från åteln där de går ner, så vi hade bra utsikt och kunde studera både individerna men framför allt deras beteende sinsemellan. Här är lite av det vi såg:

I maj var vi (jag, min fru och några kompisar) på Sandemars naturreservat nära Tyresö. Jag har aldrig varit där förut, så det var intressant att se nya fotomarker. Kungsängsliljorna hade nästan blommat ut, men det fanns några exemplar som fortfarande stod där. Dessutom fanns det mycket orkidéer, humle och mandelblom.

I juli åkte jag till Knuthöjdsmossen och Hälleskogsbrännan i Västmanland. Jag har ju sett massor av bilder på smålommarna från mossen och det var verkligen något jag ville se. Dessutom passade det ju bra att åka till brandområdet mellan Sala och Norberg, eftersom det i princip är ”på vägen” från Stockholm.

Jag fick två morgnar uppe vid mossen, och eftersom det var lite ”eftersäsong” där då så var jag själv de första, tidiga, timmarna. Det var nästan spöklikt att höra lommarna klagande skrik i gryningen. Den berömda morgondimman var inte så värst närvarande, tyvärr, men andra morgonen låg det lite dimbankar över tjärnarna.

Brandområdet var oerhört intressant att se. På bara två år har massor med ny växlighet fått fäste, och kontrasten mellan de svartbrända, förvridna träden och den klargröna mossan som växer upp på flera ställen var slående.

En fin utflykt blev det i alla fall i höstas. Jag och fotokompis Johan åkte till Torö, där vi gjorde bilder vid stenstranden och Reveln. Vi såg bl a en stor flock med stjärtmesar, som förmodligen var på väg söderut. Dessutom provade jag mitt nya ”Big stopper”-filter från Lee, som gör det möjligt att ta bilder med extremt lång exponeringstid även i fullt dagsljus. Stenstranden, med vågorna som slår in, är ju ett tacksamt motiv för den tekniken.

Under 2017 ska jag försöka ha kameran med mig mera i vardagen igen, det var något som jag inte lyckades med särskilt ofta i år, men det ska bli bättring på den punkten!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.