Reseberättelse: Madeira

(Från 8 februari 2017)

Hemma igen efter en vecka på den fantastiska lilla ön utanför Afrikas västkust, 40 mil norr om Kanarieöarna. Vi bodde bra i utkanten av Funchal och gjorde tre längre och ett par kortare vandringar under veckan.

Jag hade alltså ”bara” med mig min Fuji X100T och jag var spänd på hur det skulle fungera med enbart 35 mm som brännvidd till alla de olika motiv som Madeira erbjuder, från arkitekturen och stadslivet i Funchal, till klipporna och havet längs kusterna och de mäktiga bergslandskapen uppe på ön.

Jag kan säga det direkt: det var en av de resor jag känt bäst att kameran varit en förlängning av min arm och mitt öga. Den är väldigt snabbjobbad, man har hela tiden koll på exponeringsvärden m m i den utmärkta hybridsökaren och även såklart via reglagen utanpå kameran. Det gick väldigt smidigt att ta både spontana bilder och mer planerade. Totalt tog jag ca 1200 bilder under veckan.

Jag ställde in ett par av funktionstangenterna för att justera filmsimulering och ISO, som är de parametrar jag ändrar mest, förutom exponeringskompensationen. Jag använde bländarförval till 95% av alla bilder, det passar mitt sätt att fotografera bäst, eftersom jag vill ha koll på skärpedjupet för t ex porträtt och landskapsmotiv.

Det tog någon dag innan jag vande mig vid hur kameran mäter ljuset med matrismätningen. Den verkar lägga större vikt vid det som är i mitten av bilden jämfört med t ex Nikons DSLR-kameror. Jag fick ofta minuskompensera om det var motiv som var mörkare i mitten än i kanterna, t ex, men när man väl förstått det var det inga konstigheter.

Vad gäller filmsimuleringen så använde jag mest Astia och ibland Provia. Vi hade ganska soligt väder för det mesta, så Astias lite mjukare färgskala passade det bitvis rätt hårda ljuset bra.

Den här kameran kommer att bli min semesterkamera framöver, om det inte handlar om dedikerade fotoresor. Då åker den stora utrustningen med, men X100T räcker mycket långt för ”vardagliga” semesterbilder, helt klart.

Här är bilder från olika miljöer, ytterst lite efterbehandlade:


Saluhallen i Funchal


Saluhallen i Funchal


Från gamla staden i Funchal, känd för sina målade dörrar


På gågatan i Funchal


I centrum av Funchal


Camara do Lobos, en fiskeby strax väster om Funchal


Ponta do Sao Lorenco, östligaste udden


Ponta do Sao Lorenco


Ponta do Sao Lorenco


Bergsmassiv uppe på ön


Pico Grande (1654 m) strax till vänster om mitten och bakom molnen där till höger ligger Pico Ruivo, Madeiras högsta berg (1862 m)

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.