Ensam i city

(Från 15 december 2016)

I morse gick jag upp tidigare än vanligt och åkte in till city. Jag ville fånga julbelysningar och morgonstämningar innan gatorna fylldes av julstressade morgonpendlare.

Längs Drottninggatan var det nästan tomt på folk när jag kom in vid halv sju-tiden, likaså på Hötorget. Torgförsäljarnas stånd stod där, men inte ”uppackade” ännu. Det var en lika märklig som rätt häftig känsla att ha hela torget för sig själv. Konserthuset var väldigt tacksamt bildmässigt, med alla pelarna ovanför trappan draperade i vita små lampor.

På Sergelgatan hängde det stora röda ”bollar” en bit upp i luften. De gav möjlighet till bilder med kontrast mellan de julröda bollarna och de delvis upptända kontorsfasaderna i Hötorgscity. Det var fortfarande nästan folktomt, bara enstaka morgonflanörer.

Jag fortsatte ner mot Gamla stan när det började gry lite. Det var ett fantastiskt vackert ljus över Strömmen under några minuter, när det ljusnade bortåt Nacka. Dessutom tecknade sig Stadshuset otroligt fint mot den djupblå morgonhimlen åt andra hållet, mot Kungsholmen. I Gamla stan var det lite fler människor ute än i city, jag gick Prästgatan bort och fångade de vackra fasaderna med sina mättade färger i ljuset från både gatubelysningen och från himlen. Det ljusnade mer och mer för varje minut nu.

Vid Slussen hade det nog gått att få fantastiska bilder på soluppgången, men varje tänkbar fotovinkel skyms ju just nu av de höga planken som man satt upp längs gång- och cykelbanan p g a Slussenbygget… Jag gick upp på Mosebacke som avslutning och fick en finfin utsikt över Stockholm i morgonljus från Katarinahissens gångbro.

En härlig morgon, som gav lite extra energi inför en intensiv arbetsdag. Det ger mig en extra liten ”kick” att uppleva sån’t här, speciellt en vanlig vardag. Det blir nog fler morgonturer i vinter, jag hoppas på att få lite mer snö till nästa gång. 🙂

  

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.