Gysinge, lördag 7/1

I lördags träffade jag några fotokompisar på vår årliga januariutflykt till Gysinge. För er som inte varit där så ligger Gysinge vid Dalälven, alldeles öster om Österfärnebofjärden, där älven breder ut sig i tre-fyra olika delflöden innan den samlar ihop sig igen inför den fortsatta resan ner mot kusten. De olika flödena brukar bjuda på bra tillfällen till bilder på vintern, med snön som bäddar in landskapet runtomkring. Den träffen är en trevlig tradition, det är nog sjunde, kanske åttonde året som vi ses där. Det brukar vara ungefär samma gäng varje år, ibland fler, ibland färre.

I år fick vi en liten extra utmaning när vi skulle åka från Stockholm tidigt på lördag morgon. När jag vaknade vid halv fem var hela trakten insvept i en snöstorm som skulle fått den mindre fotointresserade att gå och lägga sig igen. Men jag (och mina samåkningskompisar Anki och Eva) lät oss inte hindras. Vi fick åka karavan bakom plogbilarna från city upp till Arlanda, och sedan hade blåsten och andra bilar gjort att det var helt OK väglag, bara man tog det lugnt och höll avstånd, vilket de flesta (inte alla!) gjorde.

Väl i Gysinge möttes vi av ganska högt vattenstånd i älven. Stenarna som ligger i strömfåran uppströms broarna vid Sevedskvarn nådde knappt upp till vattenytan, vilket gjorde att det var mera öppna vattenytor där det vanligtvis då är översnöade stenar. Vädret var bra, med uppsprickande molntäcke. Solen gjorde sitt bästa för att bryta igenom, och framåt förmiddagen fick vi riktigt fint vinterväder. Även om solen inte når över trädtopparna så här års så får vi ju lite mera ljus att jobba med.

Vi började gå längs broarna och ner mot älvstranden, vilket inte var helt enkelt i år, eftersom det var mycket snö och på sina håll dessutom ganska halt och isigt under snötäcket. Men vi lyckades ta oss ner och hittade några riktigt fina ställen där isen frusit på stenar och grenar ute i vattnet. Det var tacksamma motiv, speciellt om man använde sig av lite längre exponeringstid, för att få den där svepande, ”fluffiga” effekten på vattnet. Jag fick tillfälle att testa mitt ”Big stopper”-filter, som förlänger exponeringstiden med faktor 10. Rent konkret innebär det att om tiden utan filter är 1/30 sekund så blir tiden med filter 30 sekunder! Det innebär förstås att bilden får en helt annan karaktär, det blir en bild som ögat inte kan uppfatta, egentligen.

Vi såg en bäver på håll på isen och ett par uttrar som jagade ute i strömfåran nedströms broarna. Dessutom fick vi sällskap av en flock stjärtmesar under några minuter, men då hade jag såklart fel objektiv på kameran, så det blev inga bilder på dem… Det är lite av naturfotografens förbannelse, att ha ”fel” utrustning när ett oväntat motiv dyker upp. Men man kan inte gardera sig inför alla möjligheter i varje läge, man måste välja vilken typ av motiv man riktar in sig på. Just då var det älvlandskapet för min del, så normalzoomen satt på kameran, inte 300 mm-telet. Nästa gång får jag rikta in mig på stjärtmesarna…

Det här med fototräffar är en mycket trevlig företeelse. Man träffas ett gäng med samma intresse och umgås kring det i några timmar, ibland en hel dag eller helg. Jag är ofta inne i min egen ”bubbla” när jag gör bilder, men mellan fotosessionerna snackar man, kollar varandras bilder och ger och får tips kring plåtandet. Det är ett bra sätt att utveckla sitt bildseende och ta och ge tips fotokompisar emellan. Dessutom fikar man såklart! I Gysinge brukar vi grilla korv vid de fina rastplatserna som ordnats på flera ställen längs älvstranden.

Här under kan ni se några av bilderna som jag kom hem med.

  

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.