Resefoto – Madeira

(Från 22 januari 2017)

Som jag skrev i förra inlägget så ska jag och Maria åka till Madeira på semester. Vi var där på vår bröllopsresa för exakt 27 år sedan, så vi tyckte att det var dags för ett nytt besök. Förra gången åkte vi runt en del med taxi (det var billigt då) och provade även på lite vandring längs levadorna, de ofta mycket fint anlagda bevattningskanalerna som rinner längs med bergssidorna och förser odlingarna med vattnet som samlas upp högre upp i bergen. De började byggas för flera hundra år sedan och byggdes ända fram till 70-talet.

Det är vandringen vi ska fokusera på nu. Det finns miltals med levador, och vi hoppas kunna göra så att vi vandrar från punkt A till B, dvs inte fram och tillbaka eller i cirkel. Detta för att få se så mycket av ön som möjligt.

Madeira är en rätt speciell ö, den är ca sex mil lång och två mil bred, men hela 1800 m hög. De stora höjdskillnaderna på så pass liten yta gör att ön täcker in flera klimatzoner. Högst upp är det tempererat klimat, ofta åt det kylslagna hållet. Som jag minns det så finns det områden som liknar de skotska hedarna där. Bergslandskapet är mycket dramatiskt på sina ställen, med branta klippor som störtar ner mot havet. Nere vid Atlantstränderna är det närmast subtropiskt klimat, med palmer och bananodlingar. Det här ger förstås fina möjligheter till bra bildberättelser, just de stora kontrasterna mellan de olika delarna av ön är intressanta och inspirerande.

Europas näst högsta landklippa ligger på Madeira. Cabo Girao reser sig drygt 600 m över havet några km väster om huvudstaden Funchal. Bara Predikstolen utanför Stavanger i Norge är högre.

Funchal har mycket fin arkitektur och ringlar längs sydkusten nedanför de branta klipporna som omger den. Här finns möjlighet till bra stadsfoto.

Jag tar bara med mig min Fuji X100T. Det ska bli en rolig utmaning att göra så pass olika typer av bilder med enbart Fujin och det fina objektivet, som motsvarar 35 mm på fullformat. Det är ju en klassisk och väldigt användbar brännvidd.

Återkommer med bilder!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.