Crop factor…

Jag har blivit med en ny spegelreflex. Under åtta års tid har jag haft min gamla trotjänare Nikon D700 och sedan snart tre år min D3s, som jag hittade för ett bra pris på Hegethorns foto. Kamerorna är ju ganska lika vad gäller prestanda i normalt ljus med 12 Mp sensor och bra exponering och färgåtergivning. Eftersom D3s:en är vassare vad gäller höga ISO och jag dessutom gillar den mer robusta konstruktionen med inbyggt batterigrepp (bra för 300:an på fri hand, t ex) har jag använt den bra mycket mer än D700:an, som bara fått komma med när jag velat ha en lite lättare utrustning eller två hus.

För några veckor sedan lånade jag en Nikon D7200 som vi har på jobbet. Jag skulle till Hjälstaviken för att reka inför en träff med BioFoto Stockholm. Jag hade läst mycket gott om den vad gäller bildkvalitet och handhavande. Sagt och gjort, jag tog med mig D3s och D7200 och den "vanliga" uppsättningen gluggar för fågel/landskapsfoto: 300 mm med konvertrar, 80-200 mm och 24-70 mm.

Väl på plats började jag som vanligt plåta fåglarna med D3s och 300:an + 1.4x konverter. Det funkade ju bra för t ex en häger som stod en bit bort och spanade efter fisk. Det blev en del miljö runt, men det är ju ofta bra bildmässigt. När vi kom ner till det lilla gömslet vid ena sjöänden stod det en häger bara 10 m från oss och jag tänkte att "nu ska vi se vad D7200:an går för". Jag bytte till den och fick alltså 420 x 1,5 = 630 mm effektiv brännvidd tack vare "crop-faktorn", och ljusstyrka 4,0. Jag hajade verkligen till inför skillnaden mot fullformat! Jag hade glömt hur mycket den gör. (Min första DSLR var den klassiska Nikon D70, men den hade stått i skåpet i åtta år nu).

Hemma vid datorn blev jag förbluffad över kvaliteten, fina naturliga färger och riktigt bra skärpa.

Jag gick och funderade några dagar och kollade på en del begagnatannonser på D7200:an. Bjöd på en annons på Tradera, men blev "slagen på mållinjen". Senare i veckan såg jag att Rajala hade extrapris på just D7200, eftersom D7500 kommit nu och man antagligen ville "rea" bort D7200. Knappt 8000 kr tyckte jag var ett bra pris, så jag slog till. Nu har jag haft den i tre veckor och den är ett perfekt komplement till D3s. Just möjligheten att få lite mer "räckvidd" med telegluggarna är väldigt värdefull. Dessutom är den mycket smidig att ha med sig t ex på stan när man vill ha lite mer möjligheter än vad (den i övrigt superba) FujiX100T ger.

Lägger med lite bilder i inlägget här så kan ni se vad den är kapabel till.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.