Vad har du i garderoben? Tankar kring utrustning och förvaring

Att fotografering är en hobby som lätt kan bli lite av en "materialsport" är vi nog många som insett. Jag tycker det är rätt kul med utrustning som hjälper mig att göra de bilder jag vill, och eftersom jag plåtar rätt mycket olika typer av motiv så är det "lätt hänt" att jag hittar och köper utrustning som jag tycker jag behöver i något avseende. 🙂

Problemet är ju att prylar tar plats, och det gäller att hitta ett bra sätt att förvara dem, så de inte tar skada och att det är lätt att hitta dem. Jag har hittat en lösning som passar mig perfekt. Mer om det längre ner i texten. Vi börjar med prylarna.

Hur ser min utrustning ut då? Ja, låt oss ta en titt:

Kameror

Nikon D3s
Nikon D7200
Fuji X100T

Objektiv

Nikon 17-35/2,8 ED
Nikon 24-70/2,8 ED Mk I
Nikon 80-200/2,8 D
Nikon 24/2,8 D
Nikon 35/2,0 D
Nikon 50/1,4 D
Samyang 85/1,4
Sigma 105/2,8 macro
Sigma 300/2,8 APO HSM
+
Nikon 16-85/3,5-5,6 DX (för D7200)

Konvertrar

Sigma 1,4x (till 300 mm)
Sigma 2,0x (till 300 mm)
Kenko 1,4x (till 80-200 mm och 105-makrot)

Stativ

Manfrotto 055XPROB med kulled RC498
Manfrotto monopod 681
Manfrotto "vagga" (fattigmans gimbal 😉 )

Filter

Lee Big stopper
Lee stopper
Lee avtonade (3 st)

Väskor

Ryggsäck Benro 600 - storsäcken, för den stora utrustningen
Ryggsäck LowePro Mini Trekker (från 2002!) - för 1 hus och 3-4 objektiv
Ryggsäck LowePro (utgången modell som jag glömt namnet på) - för den lilla utrustningen (hus + 2-3 gluggar) och dagpackning
ThinkTank axelremsväska (för D7200 + 2-3 gluggar, vann den på Naturfotodagen i Västerås)

Blixtar

Nikon SB-900
Studioblixtar - paket från Kaffebrus

Övrigt

Bönpåsar
Doghousegömsle
Laddare
Batterier
Minneskort
TriLens (bältesfäste för tre Nikongluggar)
….

Länge förvarade jag alla prylar i ryggsäckarna som i sin tur låg på hyllor eller i någon garderob. Det var ganska opraktiskt, eftersom det var svårt att få en överblick över utrustningen. För ett par år sedan gjorde vi om på kontoret här hemma och då köpte jag ett vitrinskåp på IKEA där all utrustning fick plats. Dessutom syns delar av den genom glasdörrarna, vilket blir en rätt trevlig inredningsdetalj. Se bilderna nedan.

Hur använder jag prylarna då? Tja, när det är fråga om "seriös" fotografering över en hel helg  eller längre med BioFoto eller andra kompisgäng kan jag t ex ta med båda Nikonhusen, 17-35, 24-70, 80-200, 300 + konvertrar och 105 macrot och möjligen 24 (blir ju en fin 35:a på DX-huset) och en 50 för kvällsbilder. Dessutom filter (ND + tonade), stativ och kanske bönpåse. Det blir en del att släpa på, men min stora rygga (Benro 600) är bekväm att bära även när den är tungt lastad. Då är man garderad för alla upptänkliga typer av motiv och behöver inte riskera att stå med "fel" prylar.

Om jag är ute i stugan en vanlig helg blir det kanske D3s, 24-70, 105 macrot och 300 + konvertrar och stativ. Därute plåtar jag mest fågel, makro och landskap, så den utrustningen täcker det behovet alldeles utmärkt. Dessutom ryms allt det i min "mellansäck" (LowePro Mini Trekker). Jag gillar verkligen D3s-huset, det är robust och sitter perfekt i mina händer. Jag kan t ex handhålla mitt 300 + 1,4 konverter på 1/125s (utan VR!) tack vare att huset och gluggen balanserar så bra.

För semesterplåtning tar jag antingen enbart Fuji X100T eller D7200 med 16-85 + 105 macro och 50. Det är en smidig utrustning som täcker många behov. Att bara ta med X100T är en rolig utmaning när det gäller att göra bilder, eftersom den har en fast 23 mm (motsvarar 35 mm i fullframe). Jag har använt enbart den på några semestrar även när det gäller rent naturfoto. Det är verkligen en utmaning vad gäller komposition och perspektiv. 🙂

Om jag plåtar street blir det antingen Fujin eller D7200, gärna med någon av de korta, fasta gluggarna.

Om jag plåtar event så brukar jag ta Nikonhusen, 24-70, 80-200, 105 och 35 eller 50. De ljusstarka fasta är bra på kvällen vid t ex middagen. I det sammanhanget är min TriLens-hållare (som jag fäster i byxbältet) perfekt. Man kan röra sig smidigt i vimlet utan att ha en väska på axeln eller ryggen som är i vägen.

För ren porträttplåtning skiner min (manuella) Samyang 85/1,4 över alla andra gluggar, den är fantastisk för det syftet.

Som ni ser har jag rätt många äldre gluggar som jag oftast köpt begagnade genom åren. Jag skulle inte få så mycket för dem om jag sålde dem idag, så jag har valt att ha dem kvar. Det finns alltid något tillfälle när de behövs.

Hur ser din utrustning ut? Hur använder du den? Svara gärna här nedan. 🙂 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.